LA VERITAT SOBRE EL LUMEN

LA VERITAT SOBRE EL LUMEN

Perquè dos projectors  – que en teoria tenen la mateixa potència lumínica – no generen imatges d’igual intensitat ni realitat de color? 

Al moment d’escollir un projector multimèdia a la seva aula digital per a una pissarra digital interactiva o pantalla de projecció, un dels paràmetres en què ens solem fixar és en la seva potència lumínica, és a dir, els ANSI lúmens.

Quan fem això, observem que existeixen grans diferències de preu entre equips que aparentment tenen la mateixa potència lumínica. Això acostuma a ser a causa que no funcionen amb la mateixa tecnologia. Normalment els projectors més econòmics són de tecnologia DLP, i els que tenen un preu més elevat amb la mateixa quantitat de lúmens, solen ser LCD.

On està el parany?

L’enigma és de fàcil resposta. Només hem de sol·licitar els paràmetres CLO – de les sigles en anglès Color Light Output – que es refereixen a l’emissió de llum en color. Aquest paràmetre és molt important, ja que les imatges que projectarem seran òbviament en color. I hem de tenir en compte que els fabricants publiquen la dada dels ANSI Lúmens, mesurant una mostra de llum blanca. I efectivament, si un projector DLP especifica que té 3000 ANSI lúmens, estarà dient que té aquesta potència lumínica sobre la projecció de llum blanca. Però, que succeeix quan projecta en color? Quan busquem aquesta informació , que normalment no es publica en els projectors multimèdia de tecnologia DLP, la potència lumínica disminueix notablement a la meitat, o inclús en alguns models, en més d’una tercera part.

En el cas dels projectors amb tecnologia LCD, la potència lumínica es manté tant si es projecta amb blanc com en color. Per posar un exemple, tots els projectors de la marca Epson es fabriquen en tecnologia 3LCD.

La conclusió és aquella dita popular que recita que no hi ha duros a quatre pessetes. Així que si ens ofereixen dos equips amb similars prestacions i un d’ells és molt més econòmic que l’altre, hem de preguntar-nos sempre quina és la raó.

A continuació facilitem un enllaç on podrà saber com és la potència lumínica real en color del seu projector multimèdia.  www.colorlightoutput.com

Continguts relacionats

Deixa un comentari