DIFERENTS TECNOLOGIES PER A PROJECTORS

DIFERENTS TECNOLOGIES PER A PROJECTORS

Imatges de qualitat amb colors vius i brillants que captin l’atenció dels alumnes. Aquesta és la prioritat a l’hora d’escollir un projector per l’aula digital. Conegui les diferents tecnologies per no errar en l’elecció.

Al moment de l’adquisició d’un projector pel centre educatiu, ens sorgeix una pregunta: quines són les característiques de referència per escollir un bon projector que atregui l’atenció dels alumnes, i faci fàcil i dinàmica la classe.

La major part dels docents creuen que únicament una major quantitat de lúmens influirà en la bona qualitat d’imatge. Però aquest paràmetre no és suficient.

No són únicament els lúmens, el què hem de considerar al moment de la compra d’un projector multimèdia per a la nostra aula digital. Tampoc si és de curta distància o ultracurta distància.

Existeix un paràmetre anterior i que és de vital importància a l’hora d’escollir el nostre projector. Aquesta és la característica principal que hem de tenir en compte: la tecnologia mitjançant la qual l’equip genera la imatge. I això és molt important perquè determinarà la realitat de color.

Per no estendre’ns exposarem aquí les tres tecnologies més habituals: tecnologia LCD, DLP i LASER LED.

Tecnologia LCD.

La tecnologia LCD, també denominada 3LCD, és de les tres la que ofereix una millor realitat de color. Té una relació d’euros/prestacions més alta que els projectors DLP, i una relació d’euros/prestacions més baixa respecte als projectors LASER LED.

En què consisteix la tecnologia LCD?

LCD, de les seves inicials en anglès Liquid Crystal Display,  és a dir, panell de cristall líquid. En la majoria de casos – com és el cas d’Epson – s’utilitzen 3 panells (per això en alguns casos l’escoltarem esmentar com 3LCD). Aquests panells reben la llum que prèviament s’ha divergit mitjançant panells polaritzats. Una vegada travessen per separat cada panell (vermell, verd i blau) tornen a convergir en un prisma, segons podem veure en el següent diagrama:

tecnologia-3lcd-projector-educacio

El fet que utilitzi un panell per a cada color, fa que la intensitat de color i la intensitat de la llum sigui major que les tecnologies DLP i LASER LED. Per contra, aquesta tecnologia té l’inconvenient que, al treballar en resolucions baixes, pot apreciar-se una mica de reticle entre píxels  (tot i que és una cosa que s’observa si ens apropem molt a la imatge i l’observem amb molt deteniment). Aquest problema no es considera rellevant pel fet abans esmentat que solament s’aprecia a resolucions baixes. Aquest problema és denominat com a efecte ombra. En qualsevol cas, els nous equips, tenen aquest problema pràcticament solucionat al treballar amb un reticle menor.

En què consisteix la tecnologia DLP?

La tecnologia DLP, de les seves inicials en anglès Digital Light Processing, és a dir, processador de llum digital, està patentat per Texas Instrument. La tecnologia DLP – a diferència de la LCD – disposa d’un xip compost per una matriu de micro-miralls. Com solament disposa d’un xip, la llum travessa per un disc a determinada freqüència, permetent d’aquesta manera la relació de colors demandada. Podem veure-ho en el següent esquema.

tecnologia-dlp-educacio-projectors

L’avantatge d’aquesta tecnologia és que ocupa menys espai que la tecnologia LCD, i el reticle que existeix entre els píxels és molt petita. El desavantatge és la pobra realitat de color i la pèrdua de potència de llum.

Què és la tecnologia LASER LED?

Trobarem en alguns projectors que especifiquen tenir tecnologia LED i d’altres LASER LED. Hem de saber que si ens decantem per aquesta tecnologia, probablement haurem de decantar-nos pels segons, ja que els primers tenen escassa potència lumínica.

El pioner de la tecnologia LASER LED és Casio. I el principal argument de venda d’aquest fabricant és l’efecte no contaminant i la durabilitat de la bombeta. Després explicarem perquè i quins són els detalls d’aquests arguments.

Com funciona aquesta tecnologia?

La tecnologia LASER LED és un híbrid entre la tecnologia DLP i una combinació de dos leds (vermell i blau) i un làser, tal com veiem en l’esquema.

tecnologia-projector-led-educacio

Com que no funcionen amb bombetes, no utilitzen mercuri – d’aquí l’argument mediambiental – i per tant, els detractors sostenen que una vegada acaba la vida de l’equip, cal rebutjar-ho per complet i això és més contaminant. Respecte a la vida de l’equip, els defensors de la tecnologia LCD sostenen que la baixada de preus que han sofert les bombetes en aquesta última època, i l’elevat cost d’un projector Laser Led, no compensa. I estimen que – això és una dada objectiva comprovable a simple vista – la potència lumínica i la realitat de color d’un projector Laser Led és inferior a la d’un projector LCD.

Posem un exemple de dos equips, per examinar com és la relació d’euros/hores de vida.

Comparem dos projectors d’ultracurta distància, ja que són equips habituals en una aula digital.

Casio XJ-UT310WN (amb suport inclòs) – PVPR 1.804 €

- Potència lumínica 3100 Lm en blanc / Potència lumínica 1890 Lm en color ( paràmetres CLO )

- Vida del Làser Led Casio XJ-UT310WN – 20.000 hores.

Epson EB-585W (amb suport inclòs) – PVPR – 1.466 €

- Potència lumínica 3300 Lm en blanc i en color.

- Vida de la bombeta del Epson EB-585W– 4000 hores.

La diferència de preu entre tots dos és de 338€. El PVPR de la bombeta de l’Epson és de 95€. Si comprem 4 bombetes addicionals – és a dir 5 bombetes totals comptant la bombeta d’origen – tindríem la mateixa durada de llum que el projector Casio (20.000 hores totals) i el preu total seria de 380 € més – poc més que el projector Casio -.

Conclusions.

Per pràcticament el mateix preu, obtindríem amb els dos projectors la mateixa durabilitat de llum. Tenint en compte que l’Epson és un projector de tecnologia LCD amb una potència de llum en color de 3300 Lm, i que Casio té una potència de llum en color de 1890 Lm (quasi la meitat), és assenyat pensar que Epson ofereix una relació qualitat/preu més òptima.

On està la gran incògnita?

La gran incògnita resulta de pensar si en 20.000 hores de funcionament, no hi haurà algun tipus d’avaria que inutilitzi per complet l’equip en el cas d’un canó LASER LED. En tot cas, és difícil saber-ho, ja que no hi ha suficients equips al mercat ni temps de rotació suficient per esbrinar-ho.

Continguts relacionats

Deixa un comentari